WINOTEKA - Restauracja-Tartuffo.pl

Przejdź do treści

Menu główne:



W restauracji Tartuffo wina pochodzą z regionów położonych na obszarze Karpat, reprezentatywne dla danego regionu
w tym także polskie z Podkarpacia. Wino w Karpatach ma znacznie dłuższą historię niż to, które powstaje
w Nowym Świecie. Niezasłużenie jest u nas stosunkowo słabo znane. Restauracja zaprasza do
podróży po regionach karpackich i bliższego poznania jak pachną i smakują
wyśmienite wina karpackie.



Jirov Cabernet Sauvignon/Merlot 2010
Rumunia, Oltenia, Corcova
Wino częściowe dojrzewające w beczce zdradza zamiar stworzenia wina typu bordoskiego w lżejszym wydaniu. Owocowość z nutą wanilii zniewala zmysł powonienia, a smak spójny z wrażeniami zapachowymi podkreśla, że jest to wino niezwykle poukładane. Wino rekomendowane do mięs z zająca i sarny marynowane w owocach jałowca, jagnięcina. Zrazy wołowe, pierogi i krokiety z mięsem.


Novum Cuvee 2013
Polska, Małopolska, Nad Dworskim Potokiem
Kupaż czerwonych odmian dobrze radzących sobie w trudnych warunkach chłodnego klimatu. Prym wiedzie Leon Millot, który zapewnia zarówno owocowe aromaty jak i balans między kwasowością i cukrem. Marchal Foch wzmacnia wino pod względem koloru i tanin. Lekkie, zharmonizowane, półwytrawne wino bez kompleksów pokazujące, że w Polsce można uzyskać wino czerwone wysokiej jakości. Wino rekomendowane do delikatnych, duszonych bitek wołowych, klopsów z mieszanego mięsa mielonego lub drobiowego w sosie z pieczarkami.


Corcova Reserva Syrah 2011
Rumunia, Oltenia, Corcova
Rzadko uprawiana w Rumunii odmiana, znana z północnej części Doliny Rodanu, w rękach dobrego enologa potrafi zaskoczyć. W tym winie można odnaleźć zarówno odniesienia do stylu klasycznego jak i tego z Nowego Świata. Nasycona barwa, pełnia aromatów, ewoluujący bukiet i zawiesista struktura dopełniona jest niezwykle długim finiszem. Wino rekomendowane do czerwone mięsa z pieprzem, twarde sery, tapenada, chili con carne.


Livia Cabernet Sauvignon 2013
Rumunia, Moldova, Crama Girboiu
Cabernet Sauvignon ze wschodniej Rumunii. W bukiecie znajdziemy czarną porzeczkę oraz wiśnie ze szczyptą przypraw i korzeni.
W ustach odczujemy przyjemną słodycz, która jest idealnie zbalansowana z wytrawnością. Wino rekomendowane do jagnięciny i cielęciny.

Merlot Birtok 2011
Węgry, Szekszard, Tuske Pince
Merlot jest szczepem dającym delikatne wytrawne wina. Piękne aromaty wiśni i konfitur wzbogacone zostały nutami wanilii i dębu dzięki leżakowaniu w beczce. Zamszowa tanina gładzi podniebienie prosząc o połączenie z potrawą na bazie czerwonego mięsa. Wino rekomendowane do steków wołowych, chili con carne oraz quasadille. 


Cabernet Franc 2013
Węgry, Eger, Bolyki
Potężne wino odsłaniające mnogość aromatów, na które składają się czerwone i leśne owoce z nutą poszycia leśnego. W ustach tęgie, wytrawne i esencjonalne. Podeprze najbardziej intensywne potrawy, stworzony do steka z polędwicy wołowej w mocnych sosach.


Mezes Almas 2013
Węgry, Villany, Gal Pince
Naturalny wermut, który swoją niepowtarzalność zawdzięcza leżakowaniu z ziołami, przyprawami, miodem i jabłkami, w trakcie którego nabiera dodatkowych aromatów. Wino zbudowane na Rieslingu, o wysokiej słodyczy, lekkiej kwasowości i wyczuwalnej oksydacji oraz o bardzo bogatym bukiecie. W pełni zasługuje na miano wyjątkowego. Wino rekomendowane do deserów z białymi owocami. W drinkach można mieszać z żubrówką.


Dios (zielony orzech włoski) 2013
Węgry, Villany, Gal Pince
Prawdziwy wermut, który leżakuje z ziołami i przyprawami korzennymi, następnie z zielonymi orzechami włoskimi, po czym jest starzone przez rok w beczce dębowej. Słodkie i bardzo aromatyczne. Wino rekomendowane do ciemnych ciast i czekoladowych deserów albo jako degustif.
Hibia
Polska, Sandomierskie, Winnica Płochockich
Wino białe wytrawne pochodzące z regionu sandomierskiego. Bukiet wypełniony tropikalnymi i cytrusowymi owocami takimi jak ananas i grapefruit wzbogacone melonem i gruszkami, przełamane kwiatem jaśminu. W ustach odpowiednia struktura i zrównoważona kwasowość dająca odczucie świeżości. Wino rekomendowane do duszonego mięsa: drobiu, cielęciny i wieprzowiny oraz ryb z egzotycznymi dodatkami.


Sauvignon 2011
Czechy, Morawy, U Dvou Lip
Sauvignon Blanc z ekologicznej uprawy. Wino o bukiecie pokrzyw, traw, kwiatów i jabłek z odrobiną masła. W ustach oleiste, orzeźwiające i żywe. Subtelne i zharmonizowane, bliższe stylem do Doliny Loary. Wino rekomendowane do delikatnych ryb na parze podane z zielonymi warzywami al dente, marynowane ryby lub drób i szparagi.


Jirov Sauvignon Blanc 2013
Rumunia, Oltenia, Corcova
Sauvignon Blanc w nowoczesnym stylu, bez wpływu beczki o mocnych rześkich aromatach. Charakterystyczna dla odmiany woń przewodząca w bukiecie, przełamana jest aromatami polnych i egzotycznych kwiatów. Ożywi potrawy ze szpinakiem bądź warzywami.


Harslevelu 2012
Węgry, Tokaj, Tokaj Portus
Wino powstałe z odmiany która w tłumaczeniu na j. polski znaczy „liść lipowy”. W bukiecie wyczuwalne kwiaty, miód oraz charakterystyczna lipowa woń. W ustach pełne smaków i pozostające na długo na podniebieniu. Pasuje do ryb oraz drobiu.



Dreamer Chardonnay 2013
Rumunia, Transylwania, Halywood
Białe wino półsłodkie z powszechnie uprawianego szczepu Chardonnay. Bukiet pełny tropikalnych owoców jabłek i gruszki oraz słodycz przełamana kwasowością tworzą wino na długo zapadające w pamięci. Do białych deserów, sorbetów, owoców.


Rose 2014
Polska, Sandomierskie, Winnica Płochockich
Wino różowe określone podczas IX Konwentu Polskich Winiarzy jako „rose klasy światowej”. Jest ekstraktywne, pełne i soczyste z idealnym balansem słodyczy i kwasowości. W aromatach można odnaleźć typowe dla rose aromaty: truskawki, maliny. Mocno schłodzone jest nie do zastąpienia jako aperitif lub jako wino tarasowe w wolne, upalne dni.


Dreamer Cabernet Sauvignon 2013
Rumunia, Transylwania, Halywood
Linia win rumuńskich dla miłośników win lekkich i półsłodkich. Późny zbiór zapewnił skoncentrowanie cukru w winogronach na tyle, by po fermentacji wino miało odpowiednią zawartość alkoholu i cukier resztkowy na poziomie wina półsłodkiego. Przyjazne aromaty ciemnych i leśnych owoców oraz gładkie, lekkie smaki składają się na wino neutralne. Wino rekomendowane do lekkich potraw na bazie cielęciny lub wołowiny.


Traminer Classic 2012
Rumunia, Crisana, Wine Princess
Wino z odmiany znanej ze swoich mocnych i charakterystycznych aromatów, które nie jest typowym winem. Delikatny bukiet pełen kwiatowych niuansów przełamanych powabem nut ziołowych. W ustach jego nienarzucająca się słodkość zrównoważona została kwasowością. Wino rekomendowane do lekkich sałatek, deserów lodowych i owocowych.


Muscat Zlty
Słowacja, Tokayske, Tokaj & CO
Odmianowe wino półsłodkie z piwnic tokajskich na Słowacji. Bukiet to kompozycja z miodu i owoców tropikalnych. W ustach jest żywe i lepkie, zbalansowana ze słodyczą kwasowość pozostawia na podniebieniu miłe wrażenie nieskomplikowanego, przyjemnego wina. Wino rekomendowane do Sałatki ze świeżych owoców, sernik z morelami albo rodzynkami, sorbety z egzotycznych owoców w winie musującym.
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego